Unga Giljotin

Gästade 2009-2012

För att stödja återväxten inom teaterkonsten bjöd Teater Giljotin  2009 in en grupp unga dramatiker och skådespelare som fick namnet Unga Giljotin, ett alldeles speciellt recidency för ett eget, stort och dynamiskt teaterkollektiv som producerade många lyckade föreställningar.


Xing (Ge sig av, färdas, återvända) 

Gästspel 2010 Av: Unga Giljotin

Regi: Niklas Möller
Manus: Marcus Badman, Jenny Jernberg, Erik Glaad, Niklas Möller, Tamara Hashemi
Medverkande: Marcus Badman, Jenny Jernberg, Erik Glaad, Tamara Hashemi
Ljus: Anders Larsson
Mask: Emelie Henriksson
Producent: Elin Unnerman

Såhär beskrevs föreställningen 2010: Våren 2010 presenterar Unga Giljotin en teaterföreställning som speglar världens största och äldsta land – Kina. Inledningsvis var det sprickorna i muren som väckte vårt intresse; vi såg människor framför oss som utövade qigong, män som dekorerade träd med fågelburar. Finns detta land på riktigt? Eller är detta bara en exotisk fantasi som vi västerlänningar skapat? Och hur hänger denna bild ihop med den mer moderna av ett kommunistland med censur, propaganda och tortyr?

Xing är en fiktiv berättelse som speglar Kinas nutidshistoria, dess filosofi och kultur. Handlingen förs framåt med filmdramaturgiskt snabba klipp och förflyttningar i tid och rum.


Ensam Bland en Miljon

Gästspelade 2011

Av: Unga Giljotin
Medverkande: Erik Glaad, Tamara Mivelli, Joel Schmidt, Jenny Jernberg, Marcus Badman, Dasha Nikiforova
Regi: Anders Larsson
Kostym: Dasha Nikiforova
Ljus: Anders Larsson
Scenografi: Lisa Pousette Blomé 
Produktion: Kersti Rydstad, Josef Carlborg

 

 

Såhär beskrevs föreställningen 2011: Omkring 6790 miljoner människor bor på jorden, det är samma jord som du och jag står på nu. Om 140 år beräknas jordens befokning uppgå till 9750 miljoner människor. I Stockholm bor ca 1 miljon människor. På Teater Giljotin sitter ikväll 100 personer. I samma hus bor 53 personer. Kanske tar dom ett bad, nattar sin bebis, spelar dator, skalar potatis. Kanske öppnar just nu någon av dem dörren för att hitta sin man i sängen med en annan kvinna. Kanske får någon av dem en sån där kittlande orgasm så de tror att de håller på att dö. Kanske inser någon just här ovanför mitt huvud, där det hänger lampor, som hänger i cement, som är någons golv, på vilket det ligger en matta som får just den personen att tänka på sin resa till indien och plötsligt inse meningen med livet.

Ensam bland en miljon – en pjäs om att leka kurragömma med 10564 st kulor, om att vilja ha ett par bröst när man inte har några, om Stockholms alla sevärdheter, om att ligga när man inte vill det, om att göra prickikorvmackor till sin lillasyster och om att flytta in sin säng till arbetsrummet.


Ingenmansland

Gästspelade 2012 

Av: Unga Giljotin 
Medverkande: Erik Glaad, Dasha Nikiforova, Marcus Badman, Jenny Jernberg, Joel Schmidt, Elisabet Sverlander, Evin Ahmad, Siri von Malmborg, Erika Petersson, Filip Stancovic, Nora Schleu 
Scenografi: Lisa Pousette Blomé, Miranda Renberg, Linda Goncalves 
Kostym: Elin Stampe, Mathilda Nilsson 
Producent: Nathalie Ahlstedt

Såhär beskrevs föreställningen 2012: Välkommen till Ingenmansland. Här bor vi. Vi har fastnat här, i intet. Vissa trivs, vissa trivs inte.

Vi lever mitt i ingenting. Några kom hit för att hitta sig själva, andra hamnade bara här.

En lång paus; ett vakuum, vårt gränsland mellan det som finns och det som inte finns.
Jag tror det är som att sova, fast man är vaken
Jag tror det är som att vara vaken, fast man sover
Man kan inte ta på det, så mycket vet jag, tror jag
Somnar hjärnan, stannar hjärtat?

Det är som att det går runt och runt och runt, tills man brutit mönstret. Det är Ingenmansland.

Vad är ingenting? Kan man bo där? Hur mår man när man befinner sig befinner sig i sinnesstämningen ingenting? Är man tom då? När upphör ingenting att vara just ingenting och börjar vara någonting? Är det viktigt att vara någonting? Hur är det att vara ingenting? Överlever man överhuvudtaget i vår tid som ingenting?

Unga Giljotin undersöker ett begrepp som obemärkt har förändrats, sällan diskuteras och aldrig penetrerats i ett grupparbete som utmynnat i denna experimentföreställning.