Lucifer Effect

Regi: Tania Maneva
Medverkande: Tania Maneva, Scott Ackerman, Joakim NaBi Olsson
Musik: Rikard Borggård
Ljus: Anders Shorty Larsson
Ljud: Anette Tarstad
Producent: AK von Malmborg

Såhär beskrevs föreställningen 2012: Titeln LUCIFER EFFECT och inspirationen till detta verk kommer från boken med samma namn; The Lucifer Effect av Philip Zimbardo. I den beskrivs the Stanford prison-expriment, en psykologisk studie i hur sociala roller påverkar ens beteende och hur människor i fångenskap agerar. Exprimentet var planerat att pågå i två veckor men fick avbrytas efter bara sex dagar på grund av den extrema sadism och stress som utvecklades. Hur kunde intelligenta, mentalt friska och ”vanliga” männsikor bli ondskefulla så snabbt?

I arbetet med Teater Giljotins LUCIFER EFFECT lämnar vi boken och höjer blicken mot oss själva och det samhälle vi lever i idag. Tana Maneva och ensemblen undersöker emotionella och strukturella begränsningar, skalar av lager på lager tills vår skuggvärld, det undermedvetna blottläggs. Det som är så mycket starkare än vårt rationella jag.

Först då kan en utbrytning ur detta ”fängelse” påbörjas. LUCIFER EFFECT – i samhället, familjen och individen.

Pressröster:

”Det är en mycket vacker och mycket speciell och mycket suggestiv föreställning. Den liknar ingenting annat jag har sett faktiskt!” SR P1 Kulturnytt
”plågsamt vacker… Lucifer Effect är en av de mest välgenomförda föreställningar jag sett på länge” Teatermagasinet
”färgstarkt om offer och förövare” DN
” klang, rörelse och koreografi som vet exakt hur ont ser ut.” Aftonbladet
”makalöst välspelad, av hela ensemblen” Kulturbloggen
”Oerhörd närvaro” Uppsala Nya Tidning