HAREN

Gästspelade våren 2014

Av: Vera Näsström
Regi: Clara Diesen
Medverkande: Anna Wallander, Mathias Olsson m fl

Pjäsen ”Haren” handlar om 40-åriga Nadezjda som försöker minnas och försonas med sin barndom och historia som flyktingbarn. Tillsammans med sitt inre barn, lilla Nadi, går de tillbaka till 1970-talets Bulgarien för att försöka förstå vad som drev pappan och mamman att ta det ödesdigra beslutet att fly.

Deras dialog avbryts av minnesscener där mamman, pappan och andra viktiga personer i flickans liv kommer till tals och målar upp en bild av motstridiga ideologier, värderingar och drömmar.

Allt eftersom de letar sig fram till sin personliga ”sanning” framträder det kommunistiska systemet i Bulgarien sett ur en liten flickas förundrade ögon. Pjäsens höjdpunkt är flykten genom Östeuropa. I Sverige upplever lilla Nadi sorg över allt och alla hon förlorat över en natt, och har stora svårigheter att anpassa sig i det nya landet.

Pjäsen önskar fånga den specifika tidsandan som rådde i Bulgarien under det blodröda 70-talet, men också erkänna flyktingbarnens förlust och sorg över att, som oftast i barnens fall ofrivilligt, lämna hem och familj för alltid.

Readingen är gratis och tar ca 1 timme och 15 min. Efteråt finns möjlighet till diskussion med skådespelare, regissör och pjäsförfattare.

Vill du läsa pjäsen istället? Maila till vera@nasstrom.com

För mer info ring Vera Näsström, 070-467 6001