MEFISTO REMIXED 

Spelades höst 2013 - vår 2014

Mefisto Remixed Affisch

Manus & Regi: Kia Berglund
Med: Tobias Hjelm
Kompositör: Rikard Borggård
Scenografi & Kostym Youlian Tabakov
Ljus: Anders Shorty Larsson
Ljud: Anette Tarstad
Grafisk form och foto: Pelle von Malmborg fd Jansson
Producent: AK von Malmborg

OM PJÄSEN

Varje kväll är en premiärfest i Kia Berglunds nyskrivna pjäs, där hon som en kompositör samplat temat ur Klaus Manns Mefisto, versrader ur Shakespeares Rikard den Tredje och Sverigedemokraternas så kallade kulturprogram och komponerat en egen, rasande Mefisto i vår samtid. 

Originalberättelsen Mefisto, om Hendrik Höfgen, skådespelaren som sålde ut sina vänner, sina ideal och sin egen själ för att bli en firad skådespelare och teaterdirektör i Nazityskland skrevs av Klaus Mann. Gustav Grudgens, Klaus Manns före detta älskare och svåger, kände igen sig i Höfgen och lyckades få romanen förbjuden fram till 1981. I Mefisto Remixed möter vi en Hendrik Höfgen i nutid, en skådespelare som spelar skådespelare, en framgångstorsk berusad av sin egen bekräftelse, en spegel mot vår samtids ansikte.

Mefisto remixed är teater om egot, teater om teater, om maktspel, om all mänsklig interaktion och en pungspark mot det rådande politiska samhällsklimatet.

Vad säljer vi oss till? Vad är det som gör att vi är illojala, bedrar alla, när förlorar vi vår själ? Alla är vi beroende av hjulen som måste fortsätta snurra. När är vi uppätna inifrån? Det är lätt att moralisera över en annan tid men lika mycket idag finns den empatilösa reflexen att tycka att man är…bara lite bättre än någon annan …