Recensioner

”Helan & Halvan” i den här kvinnoversionen blir en vacker, vemodig och våldsamt underhållande skildring av vänskapens väsen och konsten att överleva. Holla och Röör använder teatern som frizon för lek och allvar, och gör livet till en fest med denna sceniska pärla.

SvD Anna Ångström
http://www.svd.se/livet-blir-en-fest-med-roor-och-holla
 

"Komikerpar som är ljuvligt att skåda"
"...det som att stå vid teaterns big bang."
"Amelie Björck får inte nog av Helan och Halvan på Teater Giljotin"

AFTONBLADET Amelie Björck
http://www.aftonbladet.se/kultur/teater/article23693146.ab

"Oumbärlig i dessa tider!" "Varför är ”Another Nice Mess” så gripande? Som något viktigt vi glömt men ändå minns? Mötet med dessa två känns helt nödvändigt och oumbärligt. Så i dessa besynnerliga tider ordinerar jag alla att utsätta sig för ”två björnar som dansar på en het platta”.

Kulturnytt Maria Edström
http://t.sr.se/2e6hlD3


Teater Giljotin, S:t Eriksplan, Stockholm
Premiär 10 oktober kl 19.00
Medverkande: Karina Holla & Gunilla Röör
 

Helan och Halvan intar Teater Giljotin. Det är stjärnduon Karina Holla och Gunilla Röör som intar scenen och bjuder på både humor och allvar i en härlig mix. Ett ”måste se” för alla kulturintresserade!

 

Om Föreställningen:

”Vi är två björnar som dansar på en het platta. Vi försöker skaka av oss de mörka tankarna. Vi vill tillföra ljus i de mörka tiderna. Vi är rädda att bli osynliga och bortglömda…”

Så börjar föreställningen där vi möter två livs luffare i gestalt av Karina Hollas och Gunilla Röörs egna tolkningar av Helan och Halvan… 

Vi får följa dem då de flyr leda och vardaglighet till stunder av fest och fyrverkeri. Två Beckettska figurer som trotsar livsledan genom att genomleva den. Vissa textfragment förekommer från Helan och Halvans filmer och några rader ut Becketts i Väntan på Godot.

I mellanrummet mellan Karina Hollas och Gunilla Röörs olika speltekniker uppstår en säregen vänskap – kanske inte helt olik luffarnas egna. 

Om Gunilla Röör
Gunilla Röör är en av Sveriges mest väletablerade skådespelare. Hon har medverkat i 41 filmer, 13 TV-Serier och synts på alla de stora scenerna runt om i Sverige. Vi känner igen henne allt i från Freud flyttar hemifrån, Lorry, Skärgårdsdoktorn och Beck. Till hösten är hon aktuell med både Maratondansen på Stadsteatern och Another Nice Mess på Teater Giljotin.

Om Karina Holla
Karina Holla är en av Hollands mest väletablerade scenkonstnärer och hennes gränsöverskridande scenspråk har hyllats världen över. Hon agerar med hela sitt register och räds varken fulhet eller skönhet. Som den Holländska pressen skrev: ”Hennes speciella och egna skådespelarstil och rörelsemönster skapar en väldigt intensiv teater som går rakt in och berör i själen.” Teater Giljotin har tillsammans med Compagnie Karina Holla producerat succéerna, San Clamente (2001), Entré Blesse (2008) och nu senast Främmande Kropp (2015).