RECENSIONER

"Den här ”Idioten” är sällsynt vacker. På Teater Giljotin spelas Zardasht Rads Dostojevskijmonolog under ett par kvällar. Han har en stor mimisk talang och lyckas skapa ett levande nu, skriver DN:s Leif Zern."
Läs hela recensionen här.

"Zardasht Rads egenkreerade ”Idioten” är mycket imponerande." SR - Maria Edström
Lyssna på hela recensionen här.
 

 "Jag är helt betagen" Kulturbloggen - Lotta Altner
Läs hela recensionen här.

"En otrolig monolog som fängslar från första ordet till sista" PåScen - Camilla Käller
Läs hela recensionen här.

"Zardasht Rad är en sådan där skådespelare som det bara dyker upp några stycken av (...) Rad har den där sortens scenintelligens som Ernst-Hugo Järegård hade. Han är så jävla bra med sin frasering och sitt exakta angrepp på varje replik" Expressen Gunilla Brodej
Läs hela recensionen här.


IDIOTEN

Fredag 13 maj kl 19.00
Lördag 14 maj kl 17.00
Söndag 15 maj kl 16.00

av Fjodor Dostojevskij. Bearbetning/Regi/Skådespelare: Zardasht Rad.
Video/Ljus: Ludde Falk. Ljuddesign: Åke Risenfors. 

Föreställningen är ca 1 tim 10 min.

Vem bestämmer vem du är eller var du placeras i samhällsledet? Vem äger rätten att avgöra vilka mänskliga egenskaper som accepteras?

Furst Mysjkin är en människa av dess godaste slag, fylld av renhet, ljus och naiv visdom. Han kastas in i stadens glittrande societetsliv, där han med sin ofördärvade livssyn påverkar alla i sin omgivning. Men hans godhet skapar misstänksamhet – lurar han oss eller är han en idiot? Att Mysjkins välvilja inte heller kan skänka honom någon lycka blir tydligt i hans kärlek till den fascinerande och konfliktfyllda Nastasia Filippovna. Här ställs allt på sin spets.

Zardasht Rad har gjort en bearbetning av Dostojevskijs romanklassiker Idioten, sammanfogat med egna reflekterande textpartier. Det är en monolog som med ord och kropp, bild och musik ställer de eviga frågorna om den motstridiga kärleken och den ensamma människan. Vem är du?

”Har vi glömt vilka vi egentligen är, vårt andliga jag, vår förbindelse med det som är större än oss?”

”Ingen är ensam om sina strider, det finns alltid någon som tänker som vi, och det ger oss styrka att möta våra utmaningar bättre.”

Tack till: Folkteater, Frida Röhl,Jon Riksén, Amanda Nord, Anna Wemmert, Allan Anttila. Speciellt tack till Magnus Roosman, mitt yttre öga.