Jungfruleken

Claire och Solange turas om att vara ”Madame”. De provar hennes kläder, fantiserar, domderar. Leker att de underkastar sig hennes vilja. De älskar att hata henne. Madame är deras arbetsgivare, Claire och Solange bara hennes pigor. Madame har allt – de själva ingenting.

De tänker göra slut på Madame. Kanske med sömntabletter? De har ju redan lyckats få Madames älskare arresterad genom ett brev till polisen.

Utan att de märker det (eller bryr sig) driver de sin lek mot stupet.

Jean Genet, fransk författare och dramatiker med erfarenhet av att vara prostituerad och tjuv. Jungfruleken skrev han i fängelset. Han inspirerades av ett verkligt fall på 1930-talet där två systrar mördat sin arbetsgivare. Jungfruleken hade urpremiär i Paris 1947.

Med: Åke Lundqvist, Robert Fux, Robin Keller
Av: Jean Genet
Översättning: Katrin Ahlgren
Dramaturg: Sofia Fredén
Regi: Richard Turpin
Scenografi: Lars Östbergh
Kostym: Moa Holma*
Ljus: Emily Lavebäck*
Kompositör: Dror Feiler
Ljud: Jonatan Eklund*
Mask: Patricia Svajger 
Föreställningslängd:1 tim 50 min utan paus.
Premiär: 25 januari 2019

* Praktikant SKH/Institutionen för Scenkonst


Barnen

Rose dyker upp hemma hos Hazel och Robin långt ut på den engelska östkusten. Det är nästan 40 år sen de sågs sist. Då var de vänner och kollegor – som forskare på kärnkraftverket de var med att bygga. Hur hittade hon dem? Sen katastrofen bor Robin och Hazel inte kvar hemma längre utan har lånat en liten stuga som ligger utanför strålningsområdet.

Dagarna går åt till att försöka upprätthålla en slags vardag, säkra maten de äter. Elen fungerar bara någon timme åt gången. Det blir ett laddat möte. Hazel har inte glömt Rose och Robins kärlekshistoria.

Men Rose har annat att tänka på. Hon har ett ärende. Ett ärende som åtminstone hon inte tänker smita ifrån.

Barnen (The Children) är en flerfaldigt prisbelönt svart komedi, en mystisk thriller om sårbarheten i vårt moderna samhälle. Den är skriven av unga stjärndramatikern Lucy Kirkwood och har efter premiären på The Royal Court i London också spelats på Broadway. Den är nominerad till Tony Award 2018.

Med: Peter Andersson, Gunilla Röör, Katarina Ewerlöf
Av: Lucy Kirkwood
Översättning: Niclas Nilsson
Dramaturg: Marc Matthiesen
Regi: Stefan Metz
Scenografi: Lars Östbergh
Kostym: Moa Holma
Ljus: Emily Lavebäck
Ljus: Jonatan Eklund
Mask: Maria Reis
Föreställningslängd: 1 tim 40 min utan paus
Premiär: 22 februari 2019

* Praktikant SKH/Institutionen för Scenkonst


Tiggarna 

Marie har just gett Maria som tigger utanför ICA 100 kronor. Och sen 100 kronor till. Men Maria vill ha mer – hon vill att de går till bankomaten och tar ut ytterligare 500 kronor. Hon behöver få ihop 50 000 kronor till sin sons ögonoperation. Och till hyran. Och till resan hem! 

Plötsligt slår Marie till henne. Och nu ligger Maria och blöder på marken. Hur hände det? Marie är chockad, hon som alltid gör sitt bästa. Men hon hade bråttom till jobbet, är stressad, det tar aldrig slut och nu ORKAR hon inte mer.  Men på videon som någon skickar till hennes man ser man bara slaget och blodpölen. Inte hur god Marie är (vill vara).

Tiggarna är en helt nyskriven pjäs av dramatikern Mia Törnqvist som handlar om vårt förhållningssätt till ett fenomen som vi tvingats vänja oss vid – människor som tigger för sitt levebröd i det offentliga rummet. Vad gör det med vår självbild?

Med: Ann-Sofie Rase, Andreas Kundler, Samuel Fröler, Eva Rexed m fl.
Av: Mia Törnqvist
Dramaturg: Fanny Boëthius
Regi: Annika Hallin
Scenografi: Lars Östbergh
Kostym: Gudrun Rösnes
Ljus: Lars Östbergh
Mask: Maria Reis 
Föreställningslängd: 1 tim 40 min utan paus

Premiär: 22 mars 2019


Backstage

När medarbetarna på Teater Troja samlas efter sommaren är de på gott humör – de ska börja repetera Shakespeares Rickard III. I ryggen har de vårens dundersuccé – ett lyft både för ekonomin och för självförtroendet.

Särskilt gott självförtroende har som alltid regissören Alle - nu vill han få fram det nakna och ogarderade i Rickard III. Gärna med så lite kläder på som möjligt.

Inga ska spela Lady Ann – men efter sommaren är hon sig inte lik. Hon fryser och är undvikande. Framför allt undviker hon Georg.

Det handlar om slutfesten i våras – vad som hände mellan Georg och henne. Det har de två helt olika versioner om. Och ord står mot ord.

Backstage, en helt nyskriven pjäs, fångar upp den debatt som vittnesmålen under #metoo skapade hösten 2017. Vad är en sanning? Vems gräns ska gälla? Hur skapas en syndabock? Och framför allt – hur går vi vidare? 

Med: Sven Ahlström, Elisabet Carlsson, Angelika Prick, Angela Kovács m fl
Av: Emerson Berglund, Inger Edelfeldt, Kia Berglund
Regi: Kia Berglund
Scenografi: Youlian Tabakov
Ljus: Anders ”Shorty” Larsson
Kompositör: Rikard Borggård
Föreställningslängd: 1 tim 40 min (ej paus)
Premiär: 12 april 2019