Tiggarna 

Marie har just gett Maria som tigger utanför ICA 100 kronor. Och sen 100 kronor till. Men Maria vill ha mer – hon vill att de går till bankomaten och tar ut ytterligare 500 kronor. Hon behöver få ihop 50 000 kronor till sin sons ögonoperation. Och till hyran. Och till resan hem! 

Plötsligt slår Marie till henne. Och nu ligger Maria och blöder på marken. Hur hände det? Marie är chockad, hon som alltid gör sitt bästa. Men hon hade bråttom till jobbet, är stressad, det tar aldrig slut och nu ORKAR hon inte mer.  Men på videon som någon skickar till hennes man ser man bara slaget och blodpölen. Inte hur god Marie är (vill vara).

Tiggarna är en helt nyskriven pjäs av dramatikern Mia Törnqvist som handlar om vårt förhållningssätt till ett fenomen som vi tvingats vänja oss vid – människor som tigger för sitt levebröd i det offentliga rummet. Vad gör det med vår självbild?

Med: Ann-Sofie Rase, Andreas Kundler, Samuel Fröler, Eva Rexed m fl.
Av: Mia Törnqvist
Dramaturg: Fanny Boëthius
Regi: Annika Hallin
Scenografi: Lars Östbergh
Kostym: Gudrun Rösnes
Ljus: Lars Östbergh
Mask: Maria Reis 
Föreställningslängd: 1 tim 40 min utan paus

Premiär: 22 mars 2019


Foto: Matilda Rahm.

Foto: Matilda Rahm.

ordbild_khst_hjÑrta_teater_giljotin_RGB.png

Par i narrar

Vad är en narr?
En stackars krympling med bjällror i mössan?
Eller en sanningssägare och gycklare som förstår att utnyttja sin makt?
 
Välkommen till en undersökning, en lek och demaskering av Narren – allt från den efterblivne hovnarren i historien till de två arbetslösa åldrande narrarna som behöver varandra. Som både roar och oroar – och som har ett klart släktskap med förebilderna Helan och Halvan.
 
Skådespelarna Gunilla Röör och Per Sandberg har längtat efter ett gemensamt projekt bortom den traditionella teateruppsättningen. Utgångsläget är en lust till det burleska och överdrivna som både innehåller stor komik men också sorg. Till sin hjälp har de texter av William Shakespeare, Lars Forsell och Staffan Westerberg.

Av och med: Gunilla Röör, Per Sandberg.
Regi: Kia Berglund
Scenografi: Robert Karlsson
Kostym: Gudrun Rösnes
Ljus: Anders ”Shorty” Larsson
Kompositör: Rikard Borggård
Premiär: 18 oktober 2019