Foto: Palle Lindqvist.

Foto: Palle Lindqvist.

BACKSTAGE

Under repetitionsarbetet med Richard III kommer gamla konflikter i ensemblen upp till ytan. I förförelsescenen mellan Richard III och Lady Ann bryter skådespelerskan Inga ihop. Arbetet avbryts. Hela teatern hamnar i kris. Vad är det egentligen som hänt? Och hur ska teatern lösa situationen? 

Backstage är ett drama om hur människor hanterar svåra konflikter där mycket står på spel och inga enkla lösningar finns. 

I Backstage fångas den debatt upp som vittnesmålen under #metoo skapade hösten 2017. Vad är en sanning? Vems gräns ska gälla? Hur skapas en syndabock? Och framför allt – hur går vi vidare?  Efter varje föreställning bjuder ensemblen och regissören in till publiksamtal.

Teater Giljotins produktion i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Med: Jacob Ericksson, Julia Marko-Nord, Angela Kovács, Josef Säterhagen, Björn Wahlberg, Åsa Widéen.
Av: Emerson Berglund, Inger Edelfeldt, Kia Berglund
Regi: Kia Berglund
Scenografi och kostym: Youlian Tabakov
Kostym och rekvisita: Helene Falk
Ljus: Anders ”Shorty” Larsson
Kompositör: Rikard Borggård
Föreställningslängd: 1 tim 20 min + 20 minuters samtal
Premiär: 12 april 2019

Fr.v: Josef Säterhagen, Angela Kovács, Jacob Ericksson, Julia Marko-Nord, Björn Wahlberg, Åsa Widéen.

Fr.v: Josef Säterhagen, Angela Kovács, Jacob Ericksson, Julia Marko-Nord, Björn Wahlberg, Åsa Widéen.

ENSEMBLEN

JACOB ERICKSSON – Jacob är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. Han har bland annat arbetat på Dramaten där han medverkat i Påsk, Fadren, Romeo och Julia och Se dig om i vrede. På Backa Teater i Göteborg har han spelat i Romeo och Julia. Jacob har även synts flitigt i tv och på film, t. ex. i Tusenbröder, Stackars Tom, Sprängaren, Det okända, Det blir aldrig som man tänkt sig, Tsatsiki, morsan och polisen, Adam & Eva, Kvinnan i det låsta rummet, Jakten på en mördare och Brottsvåg. (Text från Kulturhuset Stadsteaterns hemsida)

ANGELA KOVÁCS – Angela är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. Sedan 1987 har Angela stått på teaterscener runt om i landet. Hon har bland annat spelat i Påsk av Strindberg och i Ibsens Gengångare i regi av Ingmar Bergman på Dramaten. År 2007 tilldelades Angela Kovács Ingmar Bergman-priset.  
Angela har också medverkat i ett antal pjäser och serier för Sveriges Radio, läst in romaner för bokförlag och gjort en mängd poesiuppläsningar på olika kulturinstitutioner. På film och tv har vi kunnat se henne i bland annat Wallanderfilmerna, i Belinder auktioner, Iréne Huss, Paradiset, Innan frosten och i Mastermind. På Teater Giljotin såg vi henne senast i Höstsonaten förra året.(Text från Kulturhuset Stadsteaterns hemsida)

JULIA MARKO-NORD– Julia är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Julia har bland annat arbetat på Uppsala stadsteater i bl a Ett dockhem, Kulturhuset Stadsteatern, Backa Teater/Angeredsteatern i The Mental States of Gothenburg och Folkteatern Skalv – Terminal 11. På Teater Giljotin medverkade hon senast i Höstonaten och har tidigare spelat i Lodjurets timma. Julia debuterade som barn i Guds djärvaste ängel på Sveriges Television. På TV och film har hon bl a medverkat i SVT:s Livet i Fagervik och Fröken Frimans krig, i filmen Borg/McEnroe spelade hon Björn Borgs mor Margareta Borg. 2018 satte Julia upp den egenproducerade Mor/Dotter på Kulturhuset Stadsteatern. Mor/Dotter byggde på djupintervjuer med mödrar och döttrar och blev en kritiker- och publikframgång.

JOSEF SÄTERHAGEN – Josef är utbildad vid Teaterhögskolan i Luleå. Josef har verkat på scener runtom i Sverige som exempelvis Norrbottensteatern, Västanå teater och Teater Martin Mutter. På Teater Giljotin har han medverkat i Astrov (2015) i regi av Kia Berglund. Från film och TV känner vi Josef från exempelvis Spung, Anno 1790, Beck – Levande begravd samt från Ruben Östlunds De ofrivilliga.

BJÖRN WAHLBERG – Björn är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. Björn har medverkat i ett stort antal pjäser på Stockholms Stadsteater; Jösses flickor - återkomsten, Hamlet, Tolvskillingsoperan och Din stund på jorden är några exempel. Björn har även arbetat vid bland annat Hålogaland teater, Shakespeare på Gräsgården i Vadstena och Orionteatern. På TV och film har vi sett Björn i bland annat En pilgrims död, Torka aldrig tårar utan handskar och i Anna Holt och BECK-serierna. Björn har även medverkat i ett femtontal uppsättningar på Radioteatern (SR) samt regisserat ett tiotal teateruppsättningar.

ÅSA WIDÉEN – Åsa är utbildad vid Teaterhögskolan i Luleå. Åsa har bland annat varit verksam vid Göteborgs stadsteater, Malmö stadsteater, Stockholms Parkteater, Dramaten och ett flertal fria teatergrupper. Hon filmdebuterade 2003 i Björn Runges Om jag vänder mig om.