VINTER

Spelades 2001 (23 Maj – 23 Aug)
Av: Jon Fosse
Regi: Kia Berglund
Medverkande: Tobias Hjelm och Lena Nylen
Scenografi och kostym: Youlian Tabakov
Ljussättning: Anders Shorty Larsson
Orginalmusik: Rikard Borggård

Såhär beskrevs föreställningen 2001: I Vinter möts en man och en kvinna vid en parkbänk, ett möte som kommer att förändra allt. Ett passionsdrama om kärlek och erotisk besatthet, men också om vilsenhet och destruktivitet. Som vanligt tecknat med Jon Fosses mästarhand.Jon Fosse har sagt att det inte finns ord för det viktigaste. I Fosses dramatik finns få ord, och fullt av det viktigaste. Det är i mellanrummen vi kan få syn på det liv vi just nu är mitt i. Med sina djupt humanistiska skildringar av enkla människor har han att fart på Europas teaterhus.

I dagens fragmentiserade och i hög grad upplösta samhällsstruktur, där de humanistiska värderingarna bara är fernissa, den ordlösa människan inget har att sätta emot och där individualismen och kommersialismen går sitt segertåg, är Jon Fosses dramatik ett motstånd. En närvaro i nuet, som gör människan synlig kan kännas provokativt. Står vi ut med det enkla? Står vi ut med att möta vår egen existentiella ångest och oförmåga till kontakt? Står vi ut med kontakt?

Fosse går emot det ytliga och spektakulära och rör vid människors längtan.

1997 introducerade Teater Giljotin och Kia Berglund den då okände norrmannen Jon Fosse för den svenska publiken, med föreställningen “Barnet”. Det var innan de stora institutionerna insåg hans genialitet och vågade satsa på en okänd norrman.
Jon Fosse har nu gjort världssuccé och är ständigt aktuell på Europas scener. 1996 mottog han Ibsenpriset och är spelad i 115 länder och översatt till 40 språk.