Brev från isoleringscell 13

- poesi och slagverk med Faraj Bayrakdar och Mika Takehara

I ett av regimens fängelser i Syrien skrev poeten Faraj Bayrakdar sina dikter på cigarettpapper som smugglades ut av besökare. På Teater Giljotin läser han ur sviten Frånvarons Speglar tillsammans med slagverkaren Mika Takehara som improviserar och spelar verk för bland annat marimba och elektronik. Den svenska översättningen läses av skådespelaren Zardasht Rad.

Spelas 23 februari kl 19:00 - fritt inträde
Med stöd av Stockholms Läns Landsting

 
 
Faraj Bayrakdar foto Paul Hansen  (1).jpg

Faraj Bayrakdar

Faraj Bayrakdar, sedan 2005 boende i Sverige, utkom med två diktsamlingar i Syrien innan han greps underrättelsetjänsten. Brottet var hans poesi och politiska engagemang. Under 14 år hölls han isolerad och utsattes för tortyr, men efter en omfattande internationell kampanj släpptes han fri. Två böcker av Faraj Bayrakdar finns på svenska: ”Brev från isoleringscell 13” och ”Språkets och tystnadens otaliga svek”. Idag arbetar han med att sända ut den syriska oppositionens information över hela världen i kampen mot diktaturen.

 
Mika.jpg

Mika Takehara

Mika Takehara är en av de mest intressanta slagverks- och marimbasolisterna idag med hennes känsliga musikaliska stil och danslika framträdanden. Hon har tidigare framträtt som solist med orkestrar så som Berliner Philharmoniker, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Göteborgs Symfoniker och Kungliga Filharmonikerna. Mika var senast aktuell som solist på Polarprisets gala, i en hyllning till 2015 års mottagare Evelyn Glennie. Hon har nyligen samarbetat med koreografen Virpi Pahkinen och gjort föreställningar över hela Sverige.

 

Per Graffman

Sedan Göteborgs scenskola 1989 har Per Graffman varit med i teateruppsättningar på bland annat Dramaten såväl som ett tiotal tv-produktioner och långfilmer bland annat Före Stormen av Reza Parsa.