Pris till Äkta Människor

SVT-serien Äkta människor som vår kompositör Rikard Borggård skriver musik till och vår producent AK von Malmborg sjunger alla låtar i vann prix Italia för bästa Tvserie!!

Såhär skriver SVT om händelsen:

”SVT:s dramaserie Äkta människor vann i dag Prix Italia 2013 för bästa tv-serie. På plats i Turin för att ta emot priset var Pia Halvorsen, en av seriens huvudrollsinnehavare. Den svenska dokumentären Vi som älskade fick ett hedersomnämnande av Prix Italia-juryn.

Äkta människor vann Prix Italia för Bästa tv-serie i konkurrens med elva andra bidrag. På silver- och bronsplats kom tyska Weissensee (visad på SVT i somras) respektive BBC:s Parade’s End. I juryns motivering till priset står bland annat: “Konceptets originalitet gör att den här serien sticker ut. […] Vi har särskilt gillat Lars Lundströms intelligenta manus och seriens snygga stil och känsla.”

– Det här är fantastiskt kul och ett kvitto på att Sverige kan producera tv-drama som går hem i hela världen, säger Christian Wikander, programchef på SVT Drama. Just nu rider vi på en härlig internationell våg med Äkta människor och Bron som våra flaggskepp.

Första säsongen av Äkta människor har sålts till ett femtiotal länder och nyligen vann även seriens skapare Lars Lundström priset som Bästa manusförfattare vid Seoul Drama Awards i Sydkorea. Äkta människor är en samproduktion mellan Matador Film och SVT och säsong två börjar sändas i SVT1 och SVT Play söndag 1 december.

Håkan Pieniowskis och Kåge Jonssons film Vi som älskade, producerad för SVT, fick ett hedersomnämnande av Prix Italia-juryn i klassen Bästa dokumentärfilm. Filmen är tredje delen i en trilogi om det nya Ryssland och den första delen, Jag älskar dig Natasja!, vann Prix Italia 2001.

Prix Italia har delats ut sedan 1948 och är ett av världens äldsta och mest prestigefulla tv- och radiopris.”